اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
بنت الهدی بهادر؛ جمیل بهرام پور؛ امیر موسایی؛ حسین دوماری
چکیده
برگ حنا (Lawsonia inermis L.) بهواسطه داشتن مقادیر زیادی از ترکیبهای فنولیک ازجمله تاننها از خواص دارویی منحصر بهفردی همچون خواص آنتیبیوتیکی برخوردار میباشد. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر تغذیه با برگ حنا بر عملکرد رشد، برخی فراسنجههای خونی و آنزیمهای کبدی 20 رأس بره نر نژاد کرمانی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در 5 تکرار ...
بیشتر
برگ حنا (Lawsonia inermis L.) بهواسطه داشتن مقادیر زیادی از ترکیبهای فنولیک ازجمله تاننها از خواص دارویی منحصر بهفردی همچون خواص آنتیبیوتیکی برخوردار میباشد. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر تغذیه با برگ حنا بر عملکرد رشد، برخی فراسنجههای خونی و آنزیمهای کبدی 20 رأس بره نر نژاد کرمانی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در 5 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل (T1) جیره پایه (شاهد)، (T2) جیره پایه+30 گرم برگ حنا، (T3) جیره پایه+60 گرم برگ حنا و (T4) جیره پایه+90 گرم برگ حنا بودند. نتایج نشان داد که اگرچه تیمارها روی عملکرد تأثیر معنیدار نداشتند، ولی بیشترین و کمترین میزان مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی بهترتیب مربوط به تیمارهای شاهد و 4 و همچنین بیشترین و کمترین مقدار افزایش وزن روزانه بهترتیب مربوط به تیمارهای 4 و شاهد بود. غلظتهای گلوکز و نیتروژن اورهای خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (0.05≥P). با افزایش میزان برگ حنا در جیره، غلظتهای کلسترول، تریگلیسرید و پروتئین تام بهطور معنیداری افزایش یافتند (0.05≥P). کمترین غلظت آنزیمهای کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) در تیمار 3 بدست آمد (0.05≥P). بهطور کلی مشخص شد که استفاده از سطوح مختلف گیاه حنا در جیره غذایی برههای کرمانی، عملکرد رشد و گلوکز آنها را تحت تأثیر قرار نداد، ولی بهطور معنیداری سبب افزایش کلسترول، تریگلیسرید و پروتئین تام و کاهش AST و ALT گردید.
یونس مولودی؛ محسن دانشیار
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس رزماری (صفر، 100 و 200 میلیگرم در کیلوگرم) و اسانس نعناع فلفلی (صفر، 100 و 200 میلیگرم در کیلوگرم) بر عملکرد، وزن اندامهای داخلی و برخی فراسنجههای خونی با استفاده از 360 قطعه از بلدرچین یکروزه در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×3 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار (10 پرنده در هر تکرار) ...
بیشتر
هدف از این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس رزماری (صفر، 100 و 200 میلیگرم در کیلوگرم) و اسانس نعناع فلفلی (صفر، 100 و 200 میلیگرم در کیلوگرم) بر عملکرد، وزن اندامهای داخلی و برخی فراسنجههای خونی با استفاده از 360 قطعه از بلدرچین یکروزه در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×3 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار (10 پرنده در هر تکرار) بود. نتایج نشان داد که مصرف بالاترین سطح اسانس رزماری در هفته دوم موجب افزایش مصرف خوراک در مقایسه با دو سطح پایین آن شد (0.05>P). مصرف نعناع فلفلی در هفته چهارم آزمایش، ضریب تبدیل خوراک را تحت تأثیر قرار داد (0.05>P) و جوجه بلدرچینهای تغذیهشده با سطح متوسط اسانس نعناع (100 قسمت در میلیون) ضریب تبدیل خوراک پایینتری در مقایسه با سایر سطوح آن داشتند. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف رزماری یا نعناع فلفلی و یا مصرف توأم اسانس این دو گیاه تأثیری بر وزن سینه، ران، کبد و طحال نداشت (0.05<P). مصرف اسانس گیاهان رزماری یا نعناع فلفلی تغییری در فراسنجههای خونی تریگلیسرید، پروتئین، اوره، کراتینین و HDL نداشت (0.05<P). اثر رزماری بر طول مجموع ژوژنوم و ایلئوم تمایل به معنیدار شدن داشت (0.09=P) و سطوح 100 و 200 قسمت در میلیون رزماری طول بیشتر مجموع ژوژنوم و ایلئوم را در سن 35 روزگی باعث شدند. بهطور کلی، مصرف اسانس گیاهان رزماری و نعناع فلفلی موجب بهبود عملکرد در سنین ابتدایی رشد در بلدرچین میگردد.
کیوان عزیزی؛ محسن دانشیار؛ سید میثم ابطحی؛ سید هادی گلدانی
چکیده
هدف این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف پودر گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) بر سیستم ایمنی، خصوصیات لاشه و عملکرد بلدرچینهای ژاپنی بود. برای این منظور از 200 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی Coturnix Japonica (Coturnix) یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح نعناع فلفلی (صفر، 0.25، 0.5 ...
بیشتر
هدف این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف پودر گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) بر سیستم ایمنی، خصوصیات لاشه و عملکرد بلدرچینهای ژاپنی بود. برای این منظور از 200 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی Coturnix Japonica (Coturnix) یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح نعناع فلفلی (صفر، 0.25، 0.5 و 0.75 درصد) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف سطوح 0.5 و 0.75 درصد پودر نعناع فلفلی موجب کاهش شدت انفجار تنفسی شد (01/0P<). عدم تأثیر تیمارهای آزمایشی بر نسبت هتروفیل به لنفوسیت، هتروفیل، لنفوسیت و مونوسیت مشاهده گردید (0.05>P). همچنین سطوح مختلف پودر گیاه نعناع فلفلی نسبت به تیمار شاهد بهطور چشمگیری باعث کاهش آنتیبادیها در مقابل آنتیژن گلبولهای قرمز خون گوسفندی (SRBC) و تضعیف سیستم ایمنی هومورال شد (0.01>P). بعلاوه اینکه سطوح مختلف پودر گیاه نعناع فلفلی با افزایش تکثیر لنفوسیتها و افزایش معنیدار ضخامت پرده بین انگشتان پا در پاسخ به تزریق SRBC سبب تقویت سیستم ایمنی سلولی گردید (0.01>P). مصرف پودر گیاه نعناع فلفلی تأثیری بر عملکرد بلدرچینهای ژاپنی در طول هفتههای مختلف آزمایشی و کل دوره نداشت (0.05>P). همچنین اختلاف معنیداری بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ خصوصیات لاشه، وزن اندامهای داخلی و طول و وزن بخشهای مختلف روده وجود نداشت (0.05>P). بنابراین با توجه به تقویت پاسخهای ایمنی سلولی توسط پودر گیاه نعناع فلفلی، میتوان استفاده از پودر گیاه نعناع فلفلی را هنگام نیاز به تقویت پاسخهای ایمنی سلولی در بیماریهای ویروسی مانند نیوکاسل، برونشیت و آنفولانزا یا عفونتهای انگلی داخل سلولی مانند کوکسیدیوز پیشنهاد کرد.
توحید بومی؛ محسن دانشیار
چکیده
بهمنظور بررسی اثرات مصرف 4/27 میلیگرم نیترات سدیم یا سطوح مختلف صفر، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد عصاره آویشن (Thymus vulgaris L.) در آب آشامیدنی حاوی نیترات سدیم بر رشد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجههای خونی، تعداد 220 قطعه جوجه نر یکروزه نژاد راس (308) بهطور تصادفی در 5 گروه انتخاب شدند. تفاوت معنیداری برای مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثرات مصرف 4/27 میلیگرم نیترات سدیم یا سطوح مختلف صفر، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد عصاره آویشن (Thymus vulgaris L.) در آب آشامیدنی حاوی نیترات سدیم بر رشد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجههای خونی، تعداد 220 قطعه جوجه نر یکروزه نژاد راس (308) بهطور تصادفی در 5 گروه انتخاب شدند. تفاوت معنیداری برای مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک بین جوجههای گوشتی تیمارهای مختلف در کل دوره آزمایشی مشاهده نشد (05/0<p). البته استفاده از سطوح مختلف عصاره آویشن یا نیترات تأثیری بر میزان گلوکز، کلسترول و تریگلیسرید و همچنین سطح آنزیمهای آسپارتاتآمینوترانسفراز خون جوجههای گوشتی نداشت (05/0<p). مصرف نیترات میزان HDL را بهطور معنیداری در مقایسه با تیمار شاهد افزایش داد (05/0>p) ولی مصرف سطوح 2/0% و 4/0% آویشن به همراه نیترات باعث کاهش میزان HDL گردید. در مقایسات مستقل هم مصرف عصاره آویشن منجر به کاهش HDL خون گردید. همچنین وزن نسبی ران، سینه، کبد، قلب، شش، طحال و چربی محوطه بطنی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<p). بهطور کلی مصرف عصاره آویشن تأثیری بر عملکرد جوجههای مصرفکننده نیترات نداشت ولی از طریق کاهش اکسیداسیون LDL موجب کاهش سطح HDL خون جوجههای گوشتی گردید.