مصطفی گواهی؛ امیر قلاوند؛ فرزاد نجفی؛ علی سروشزاده
چکیده
مریمگلی یک گیاه دارویی متداول است که بهطور گستردهای در صنایع غذایی و داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد. بهمنظور بررسی کودهای آلی و بیولوژیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی، عملکرد و میزان اسانس گیاه دارویی مریمگلی (Salvia officinalis L.) در شرایط مختلف رطوبتی، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 15 تیمار و سه تکرار ...
بیشتر
مریمگلی یک گیاه دارویی متداول است که بهطور گستردهای در صنایع غذایی و داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد. بهمنظور بررسی کودهای آلی و بیولوژیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی، عملکرد و میزان اسانس گیاه دارویی مریمگلی (Salvia officinalis L.) در شرایط مختلف رطوبتی، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 15 تیمار و سه تکرار در سال 1391 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری (I) در سه سطح: آبیاری پس از مصرف 40% رطوبت قابل استفاده در عمق توسعه ریشه (I1)، آبیاری پس از مصرف 60% رطوبت قابل استفاده در عمق توسعه ریشه (I2)، آبیاری پس از مصرف 80% رطوبت قابل استفاده در عمق توسعه ریشه (I3) و سامانههای حاصلخیزی خاک در پنج سطح: عدم مصرف کود (F0)، کود شیمیایی اوره (Ur)، باکتریهای آزادزی تثبیتکننده نیتروژن (NFB)، ورمیکمپوست (V) و ورمیکمپوست + باکتریهای آزادزی تثبیتکننده نیتروژن (V+NFB) بودند که تیمار آبیاری در کرتهای اصلی و سامانههای حاصلخیزی خاک در کرتهای فرعی قرار داده شدند. نتایج آزمایش نشان داد که تمام صفات مورد بررسی بهطور معنیداری (01/0P ) تحت تأثیر رژیمهای مختلف آبیاری و سامانههای حاصلخیزی خاک قرار گرفت. با افزایش تنش خشکی کلروفیل a، b، کل و عملکرد خشک کاهش یافت، اما مقدار قند، پرولین و مقدار اسانس افزایش یافت. بررسی نتایج نشان داد که بالاترین مقادیر کلیه صفات اندازهگیری شده مربوط به تیمار ورمیکمپوست+باکتریهای تثبیتکننده نیتروژن بود. همچنین نتایج آزمایش نشان داد که بالاترین مقدار اسانس (10/1%) و عملکرد اسانس (l ha-150/20) از تیمار ورمیکمپوست + باکتریهای تثبیتکننده نیتروژن تحت تنش متوسط (I2) بدست آمد.
نجما فراهانی؛ محسن فرزانه؛ فرزاد نجفی؛ حسن رضادوست
چکیده
متابولیتهای ثانویه نقش مهمی در واکنش گیاه نسبت به تنشهای محیطی دارند و در شرایط تنش برخی از این ترکیبها به میزان قابلتوجهی در گیاه افزایش مییابد. در این راستا تأثیر قارچ بیماریزای Rhizoctonia solani (AG2-2) SBUka2 بهعنوان الیسیتور در گیاه آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak subsp. Daenensis) با هدف فهم بهتری از واکنشهای گیاه به میکروارگانیسمها ...
بیشتر
متابولیتهای ثانویه نقش مهمی در واکنش گیاه نسبت به تنشهای محیطی دارند و در شرایط تنش برخی از این ترکیبها به میزان قابلتوجهی در گیاه افزایش مییابد. در این راستا تأثیر قارچ بیماریزای Rhizoctonia solani (AG2-2) SBUka2 بهعنوان الیسیتور در گیاه آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak subsp. Daenensis) با هدف فهم بهتری از واکنشهای گیاه به میکروارگانیسمها و امکان افزایش و بهبود کیفیت متابولیتهای ثانویه آن در شرایط کشت بافت انجام شد. فاکتورهای اندازهگیری شده در این تحقیق شامل میزان رزمارینیک اسید و کافئیک اسید و تغییرات کمّی و کیفی اسانس آویشن دنایی دو اکوتیپ ایلام و اصفهان بود. نتایج آنالیز به کمک دستگاه کروماتوگرافی لایه نازک با کارایی بالا (HPTLC) نشان داد که در مقایسه با شاهد، میزان رزمارینیک اسید موجود در گیاه آلوده شده با قارچ در آویشن دنایی اکوتیپ ایلام 82/26% و در اکوتیپ اصفهان 25/8% کاهش یافت. همچنین میزان کافئیک اسید در گیاه آلوده شده با قارچ در آویشن دنایی اکوتیپهای ایلام و اصفهان بهترتیب 51/4% و 16/4% کاهش یافت. نتایج کمّی اسانس نشان داد که در حضور قارچ، بازده اسانس اکوتیپهای ایلام و اصفهان بهترتیب 20% و 33% افزایش یافت. همچنین نتایج حاصل از کروماتوگرافی گازی همراه با طیفسنجی جرمی (GC-MS) مشخص کرد که آلودگی با قارچ باعث افزایش معنیدار برخی ترکیبهای اسانس ازجمله تیمول و کارواکرول شده، در حالیکه میزان برخی ترکیبهای اسانس ازجمله پارا-سیمن و گاما-ترپینن در گیاه آلوده کاهش چشمگیری یافت.