بیژن سلطانیان؛ پرویز رضوانی مقدم؛ جواد اصیلی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.36.130.99.1.1576.41 این آزمایش طی دو سال زراعی 1395 و 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به منظور بررسی اثر تنش کم آبیاری و منابع کودی بر خصوصیات گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea L.) در قالب کرتهای خرد شده، در 3 تکرار اجرا گردید. سطوح کم آبیاری شامل 3 تیمار عدم تنش رطوبتی، تنش رطوبتی متوسط و تنش ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.36.130.99.1.1576.41 این آزمایش طی دو سال زراعی 1395 و 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به منظور بررسی اثر تنش کم آبیاری و منابع کودی بر خصوصیات گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea L.) در قالب کرتهای خرد شده، در 3 تکرار اجرا گردید. سطوح کم آبیاری شامل 3 تیمار عدم تنش رطوبتی، تنش رطوبتی متوسط و تنش رطوبتی شدید و تیمارهای کودی شامل 8 تیمار کود کامل، ورمیکمپوست و هیومیک اسید و هیومیک اسید+ کود کامل، هیومیک اسید+ ورمیکمپوست، ورمیکمپوست+ کود کامل و کود کامل+ ورمیکمپوست+ هیومیک اسید و شاهد بودند. اثر سطوح کم آبیاری و تیمارهای کودی هر یک بهتنهایی بر ارتفاع بوته، تعداد ساقه و تعداد گل در بوته، وزن خشک زیستتوده، مجموع کلروفیل a و b و پرولین (P≤0.01) معنیدار بودند و اثر متقابل سطوح کم آبیاری و تیمارهای کودی بر ترکیبهای فنلی برگ (P≤0.01) معنیدار و بر سایر صفات معنیدار نبود. بیشترین ارتفاع و تعداد ساقه، تعداد گل در بوته، وزن خشک زیستتوده در تیمار عدم تنشهای رطوبتی و کمترین مقادیر این شاخصها در تیمار تنش رطوبتی شدید مشاهده شد. بیشترین مقدار پرولین در تنش رطوبتی شدید و کمترین مقدار آن در تیمار عدم تنش رطوبتی مشاهده گردید. بیشترین ارتفاع بوته در تیمار ورمیکمپوست، تعداد ساقه و گل در تیمار هیومیک اسید+ ورمیکمپوست، وزن خشک زیستتوده در تیمار کود کامل+ ورمیکمپوست و کمترین مقادیر آنها در تیمار شاهد مشاهده شد. بیشترین مقدار پرولین در تنش رطوبتی شدید و کمترین مقدار آن در تیمار عدم تنش رطوبتی دیده شد. همچنین بیشترین میزان پرولین در تیمار شاهد و کمترین میزان آن در تیمار ورمیکمپوست بدست آمد. بیشترین مجموع کلروفیل a و b در تیمار عدم تنش مشاهده و با افزایش تنش از میزان آن کاسته شد. همچنین بیشترین میزان آن در تیمار کود کامل+ ورمیکمپوست و کمترین مقادیر آن در تیمار شاهد مشاهده گردید. بیشترین میزان ترکیبهای فنلی برگ در تیمار هیومیک اسید+ ورمیکمپوست+ کود کامل در شرایط تنش رطوبتی شدید و کمترین میزان آن در تیمار عدم تنش رطوبتی و شاهد مشاهده شد.
سیده فائزه تقی زاده؛ غلامحسین داوری نژاد؛ جواد اصیلی؛ سید حسین نعمتی؛ غلامرضا کریمی
چکیده
این مطالعه با هدف شناسایی ترکیبهای شیمیایی، بررسی اثرات آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و سمّیت سلولی اسانس حاصل از برگ پسته (Pistacia vera L. var. Sarakhs) در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. ترکیبهای موجود در اسانس با استفاده از گاز کروماتوگرافی جرمی (GC-MS) تعیین شدند و شامل 28 ترکیب بودند که 98.28% از کل ترکیب اسانس را شامل شد. بخش اعظم این ترکیبها روغنهای ...
بیشتر
این مطالعه با هدف شناسایی ترکیبهای شیمیایی، بررسی اثرات آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و سمّیت سلولی اسانس حاصل از برگ پسته (Pistacia vera L. var. Sarakhs) در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. ترکیبهای موجود در اسانس با استفاده از گاز کروماتوگرافی جرمی (GC-MS) تعیین شدند و شامل 28 ترکیب بودند که 98.28% از کل ترکیب اسانس را شامل شد. بخش اعظم این ترکیبها روغنهای اسانسی هیدروکربنه (48.8%)، سزکوئیترپنهای هیدروکربن (68/35%) و روغنهای اسانسی اکسیژنه (5/11%) بودند. در بررسی اثرات ضدمیکروبی اسانس بر روی 4 سویه باکتری و یک قارچ مشخص شد که باکتریهای گرم مثبت نسبت به گرم منفیها حساستر بودند، بهطوریکه MIC و MBC در مقادیر برابر برای Staphylococcus aureus 16 میکروگرم بر میلیلیتر و برای باکتری Bacillus cereus و قارچ Candida albicans 90 میکروگرم بر میلیلیتر بدست آمد. شاخص MIC و MBC برای باکتریهای گرم منفی Escherichia coli و Pseudomonas aeruginosa 135 میکروگرم بر میلیلیتر تعیین گردید. در بررسی اثرات آنتیاکسیدانی اسانس به روش سنجش میزان بازداری رادیکالهای آزاد ((DPPH، شاخص IC50 اسانس 0.005±19.03 میکروگرم بر میلیلیتر محاسبه شد. میزان اثرات آنتیاکسیدانی در روش FRAP 9.9 میلیمول بر گرم و درصد بازداری بتاکاروتن 50.14 تعیین گردید. در بررسی اثرات سمّیت سلولی اسانس به روش آلامار بلو، شاخص IC50 به روی رده سلولی MCF-7، پایینتر از 50 میکروگرم بر میلیلیتر (32.20 میکروگرم بر میلیلیتر) و برای ردههای سلولی PC3 و DU-145 بهترتیب 52.38 و 98.78 میکروگرم بر میلیلیتر محاسبه شد.