الهام نیکخواه؛ مسعود خیامی؛ رضا حیدری
دوره 25، شماره 1 ، اردیبهشت 1388، ، صفحه 120-128
چکیده
گونههای اکسیژن فعال ROS و نیتروژن فعال RNS اشکال مولکولهای فعالی هستند که میتوانند موجب آسیب به DNA شده و در نهایت منجر به جهش گردند. در واقع رادیکالهای آزاد نقش عمدهای در ایجاد اختلال در سلامتی انسان دارند که شامل فرایندهای پیری، سرطان و آترواسکلروزیس میباشد. بهعکس، آنتیاکسیدانها به روشهای مختلف میتوانند رادیکالهای آزاد ...
بیشتر
گونههای اکسیژن فعال ROS و نیتروژن فعال RNS اشکال مولکولهای فعالی هستند که میتوانند موجب آسیب به DNA شده و در نهایت منجر به جهش گردند. در واقع رادیکالهای آزاد نقش عمدهای در ایجاد اختلال در سلامتی انسان دارند که شامل فرایندهای پیری، سرطان و آترواسکلروزیس میباشد. بهعکس، آنتیاکسیدانها به روشهای مختلف میتوانند رادیکالهای آزاد را مهار نمایند. مهار آزادسازی رادیکالهای آزاد بهخصوص رادیکالهای نیتریک اکسید که جزء RNSها میباشند، یک راهبرد بالقوه جهت کنترل التهاب میباشد. بسیاری از داروهای ضد التهابی، گوارشی و حفاظتکننده عصبی، مکانیسمهای آنتیاکسیدانی و یا جمعکنندگی رادیکال را دارند. مطالعات بسیاری فعالیتهای آنتیاکسیدانی و فواید سلامتی آنتوسیانینهای موجود در میوهها و سبزیجات را شرح میدهند. آنتوسیانینها مشتقات گلیکوزیله پلیهیدروکسی و پلیمتوکسی از نمکهای فلاویلیوم بوده و بهعنوان رنگهای طبیعی از خانواده فلاونوئیدها میباشند و بهطور گستردهای در گلها، میوهها و سبزیجات وجود دارند. انگورها و توتها منابع غذایی اصلی آنتوسیانینها هستند. توتها غنی از آنتوسیانین هستند که این ترکیبها موجب ایجاد رنگ در میوه شده و همچنین بهعنوان آنتیاکسیدانهای طبیعی محسوب میشوند. مطالعات اولیه نشان داده که آنتوسیانینها در کاهش پیری همراه با آسیبهای اکسیداتیو مفیدند. هدف از این مطالعه، سنجش میزان فعالیت مهاری آنتوسیانینهای سه گونه توت در برابر رادیکالهای نیتریت بود. برای این کار عصاره آنتوسیانینی با استفاده از روش Francis و Cribago استخراج شده و سپس این عصاره آنتوسیانینی جهت سنجش مهار رادیکالهای نیتریت توسط واکنش Griess Illosvoy بکار گرفته شد. در کل نمونهها مشاهده شد که ظرفیت مهار نیتریت توسط عصاره آنتوسیانینی توتها همزمان با افزایش غلظت عصاره افزایش مییابد. این نتایج تأییدی بر فعالیت آنتیاکسیدانی آنتوسیانینها میباشد.
معصومه رنجزاد؛ مسعود خیامی؛ رضا حیدری؛ عبدالله حسنزاده
دوره 24، شماره 4 ، بهمن 1387، ، صفحه 455-462
چکیده
Linum nodiflorum L. یکی از گونههای وحشی جنس کتان میباشد. گونههای این جنس دارای درصد قابل توجهی اسید چرب امگا 3 و امگا 6 میباشند. در این تحقیق 8 نمونه از جمعیتهای مختلف Linum nodiflorum L. جمعآوری شده از مناطق مختلف استان کرمانشاه، در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی کشت شدند. در طول و پس از اتمام دوره ...
بیشتر
Linum nodiflorum L. یکی از گونههای وحشی جنس کتان میباشد. گونههای این جنس دارای درصد قابل توجهی اسید چرب امگا 3 و امگا 6 میباشند. در این تحقیق 8 نمونه از جمعیتهای مختلف Linum nodiflorum L. جمعآوری شده از مناطق مختلف استان کرمانشاه، در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی کشت شدند. در طول و پس از اتمام دوره رشد صفات فنولوژیکی و 27 صفت مختلف مرفولوژیکی از قبیل طول ساقههای اصلی و فرعی، تعداد کپسول، طول و قطر ریشه و ... برای سه نمونه تصادفی از هر جمعیت اندازهگیری شد. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرمافزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ضرایب همبستگی برای صفات مورد بررسی محاسبه و جدول مربوطه رسم شد. تجزیه کلاستر براساس مجموع صفات اندازهگیری شده انجام و دندروگرام مربوطه رسم شد. نتایج حاصل از ضرایب همبستگی، همبستگی مثبت و معنیداری را بین برخی صفات زایشی و رویشی نشان داد، از جمله طول و عرض کپسول با طول ریشه همبستگی مثبت و معنیداری را در سطح احتمال 5 درصد داشتند. تجزیه کلاستر با توجه به فاصله ژنتیکی، جمعیتها را در دو گروه مجزا تقسیمبندی کرد. از بین جمعیتهای کشت شده نمونه بیستون با 3 ماه و 13 روز بیشترین دوره رشد رویشی و نمونه روستای محمودآباد با 1 ماه و 17 روز بیشترین دوره رشد زایشی را داشتند.
معصومه رنجزاد؛ مسعود خیامی؛ رضا حیدری؛ اسدالله اسدی
دوره 24، شماره 3 ، آبان 1387، ، صفحه 313-325
چکیده
به منظور ارزیابی عمکرد ارقام کتان (Linum usitatissimum L.) 6 نمونه بذر ارقام مربوطه جمعآوری شده از شهرستانهای ارومیه، بافت، ماشیز، مشکین شهر، خلخال و کرمان، از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی تهیه شد. بذرها برای مطالعات در مزرعه تحقیقاتی این مرکز با سه تکرار کشت شدند. پس از اتمام فصل رویش صفات مهم گیاه به عنوان گیاهی ...
بیشتر
به منظور ارزیابی عمکرد ارقام کتان (Linum usitatissimum L.) 6 نمونه بذر ارقام مربوطه جمعآوری شده از شهرستانهای ارومیه، بافت، ماشیز، مشکین شهر، خلخال و کرمان، از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی تهیه شد. بذرها برای مطالعات در مزرعه تحقیقاتی این مرکز با سه تکرار کشت شدند. پس از اتمام فصل رویش صفات مهم گیاه به عنوان گیاهی دانه روغنی و دارویی شامل تعداد انشعابات، تعداد کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، میزان چربی دانه و ... با سه بار تکرار اندازهگیری شدند. برای استخراج و اندازهگیری میزان چربی از روش Leiboritz استفاده شد. نوع اسیدهای چرب و میزان هریک در روغن استخراجی با استفاده از GC تعیین شدند. آنالیز اسیدهای چرب 5 نوع اسید چرب عمده پالمیتیک، استئاریک، اولئیک، لینولئیک و لینولنیک اسید را مشخص کرد. ارزیابی و تحلیل دادهها با استفاده از تجزیه واریانس، گروهبندی میانگینها و تجزیه همبستگی انجام گرفت. بدین منظور از نرمافزارهای آماری SPSS و Excel استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه واریانس بین برخی صفات مورد مطالعه از جمله تعداد کپسول و میزان چربی اختلاف معنیداری را در سطح احتمال یک درصد نشان داد. همچنین همبستگی مثبت و معنیداری در سطح احتمال 1 درصد بین میزان چربی و وزن هزار دانه مشاهده شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد از بین نمونههای مطالعه شده نمونه مشکین شهر بالاترین عملکرد و میزان روغن و در نتیجه بالاترین میزان اسید چرب امگا 3 را برای کشت در مناطق شمال غرب کشور داشت.
نساء فکری؛ مسعود خیامی؛ رضا حیدری؛ محمدعلی جوادی
دوره 24، شماره 2 ، مرداد 1387، ، صفحه 207-216
چکیده
بالنگوی سیاه (Lallemantia iberica F. & C. M.) گیاهی یک ساله، علفی و کوتاه است و از نواحی قفقازی منشأ میگیرد، به عنوان گیاه زینتی کشت میشود و بومی اروپای مرکزی و اروپای شرقی است. بالنگوی سیاه به خاطر دانههایش پرورش داده میشود و دانه آن نزدیک به 30٪ روغن خشک دارد. یکی از مواد مؤثره موجود در این گیاه موسیلاژ میباشد.موسیلاژها امروزه کاربردهای ...
بیشتر
بالنگوی سیاه (Lallemantia iberica F. & C. M.) گیاهی یک ساله، علفی و کوتاه است و از نواحی قفقازی منشأ میگیرد، به عنوان گیاه زینتی کشت میشود و بومی اروپای مرکزی و اروپای شرقی است. بالنگوی سیاه به خاطر دانههایش پرورش داده میشود و دانه آن نزدیک به 30٪ روغن خشک دارد. یکی از مواد مؤثره موجود در این گیاه موسیلاژ میباشد.موسیلاژها امروزه کاربردهای دارویی زیادی دارند. در این تحقیق موسیلاژ بالنگو استخراج شده و توسط کروماتوگرافی لایه نازک مورد شناسایی قرار گرفت. روشها شامل مراحل زیر بودند: استخراج، خالص سازی، تراکافت کردن، خشکاندن انجمادی، یون زدائی، هیدرولیز و در آخر کروماتوگرافی لایه نازک. برای انتخاب سیستم جداسازی مناسب فازهای ساکن و حلالهای زیر مورد استفاده قرار گرفت: 1- سیلیکاژل G با حلال n-بوتانول: اسید استیک: آب ( v/v50:25:25 ) 2- سیلیکاژل G با حلال - کلرفرم : متانول v/v )60:40) و 3- کزل گور G با حلال n-بوتانول: استون: بافر فسفات (v/v40:50:10). با استفاده از سیستم آخری 7 لکه از موسیلاژ بالنگو جداسازی و شناسایی شد. موسیلاژ بالنگوی سیاه شامل: مونوساکاریدهای گالاکتورونیک اسید، گالاکتوز، مانوز، آرابینوز، گزیلوز، گلوکز ورامنوز هست. این تحقیقات برای خلوص و شناسایی ترکیبها انجام شده است.