سعید شیرعلی؛ سیده زهرا بطحایی؛ منوچهر نخجوانی؛ محمدرضا عاشوری
چکیده
زعفران خوراکی (Crocus sativus L.) دارای خواص بیولوژیکی متنوع میباشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره آبی زعفران بر کاهش قند و لیپید خون در دیابت تیپ 2 القاء شده در موشهای صحرایی با استرپتوزوتوسین میباشد. در این مطالعه، موشهای صحرایی نر نوزاد 2 تا 5 روزه ویستار آلبینو بهطور تصادفی به گروههای سالم و بیمار بدون درمان و تحت درمان ...
بیشتر
زعفران خوراکی (Crocus sativus L.) دارای خواص بیولوژیکی متنوع میباشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره آبی زعفران بر کاهش قند و لیپید خون در دیابت تیپ 2 القاء شده در موشهای صحرایی با استرپتوزوتوسین میباشد. در این مطالعه، موشهای صحرایی نر نوزاد 2 تا 5 روزه ویستار آلبینو بهطور تصادفی به گروههای سالم و بیمار بدون درمان و تحت درمان با عصاره آبی زعفران تقسیم شدند. برای القای دیابت نوع 2، STZ با دوز mg/kg body weight 90 بهصورت درون صفاقی ((i.p به موشهای صحرایی نوزاد تزریق شد. سپس دو گروه دیابتی تحت درمان با عصاره آبی زعفران با دو دوز mg/kg body weight 150 و100 قرار گرفتند. یک گروه سالم نیز بهعنوان کنترل، تحت درمان با دوز بالای عصاره قرار گرفت. مطالعه تا 5 ماه ادامه داشت. بدنبال تجویز عصاره آبی زعفران میزان مرگ و میر در رتهای دیابتی تحت درمان کاهش چشمگیری یافت. همچنین وزن رتهای دیابتی تحت درمان در مقایسه با دیابتیهای بدون درمان افزایش یافت (0.001 < p) و به وزن رتهای سالم نزدیک گردید. نتایج نشان داد که تجویز عصاره زعفران سبب کاهش معنیداری در سطح گلوکز، HbA1c، تریگلیسرید، کلسترول تام و LDL در سرم رتهای دیابتی در حالت ناشتا شد، در حالی که HDL بهطور معنیداری (0.001 < p) افزایش یافت. با توجه به نتایج بدستآمده، مشخص شد که عصاره آبی زعفران دارای اثر پایینآورندگی قند و چربی در خون موشهای صحرایی دیابتی بود.
سیده زهرا بطحائی؛ محبوبه اشرافی؛ اعظم بوالحسنی؛ بتول اعتمادیکیا؛ علیاکبر موسویموحدی
دوره 22، شماره 2 ، مرداد 1385، ، صفحه 85-97
چکیده
زعفران خوراکی (Crocus Sativus L.) دارای خواص بیولوژیکی متفاوتی از جمله خاصیت ضدسرطانی است. در این تحقیق، علاوه بر تخلیص مواد مؤثر زعفران، دو سازوکار عمدة ملکولی در ارتباط با این خاصیت زعفران یعنی اثر بر DNA، هیستون و کمپلکس DNA –H1 مورد بررسی قرار گرفت. کاروتنوئیدها (کروسین، کروستین و دیمتیلکروستین) و آلدئیدهای منوترپن (پیکروکروسین و ...
بیشتر
زعفران خوراکی (Crocus Sativus L.) دارای خواص بیولوژیکی متفاوتی از جمله خاصیت ضدسرطانی است. در این تحقیق، علاوه بر تخلیص مواد مؤثر زعفران، دو سازوکار عمدة ملکولی در ارتباط با این خاصیت زعفران یعنی اثر بر DNA، هیستون و کمپلکس DNA –H1 مورد بررسی قرار گرفت. کاروتنوئیدها (کروسین، کروستین و دیمتیلکروستین) و آلدئیدهای منوترپن (پیکروکروسین و سافرانال) موجود در زعفران ایران به عنوان اجزاء اصلی، توسط روشهای مختلفی جداسازی و خالصسازی شد. نتایج TLC و HPLC نشان داد که کروسین و پیکروکروسین موجود در زعفران ایران به ترتیب از 4 و 3 زیرنوع تشکیل شده است. بنابراین، جزء اصلی و عمدة کروسینها و پیکروکروسینها تخلیص شد و میانکنش هیستون H1 و DNA نه تنها با عصارة زعفران، بلکه با هریک از پنج جزء تخلیص شده از زعفران توسط روشهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی میانکنش زعفران و اجزاء آن با DNA مشاهده شد که اتصال تمام این لیگاندها از طریق اتصال به شیار کوچک صورت میگیرد و منجر به القاء تغییرات ساختاری در DNAمیشود. همچنین در بررسی اثر این لیگاندها بر ساختار هیستون H1 مشاهده شد که این لیگاندها باعث فرونشانی نشر فلورسانس هیستون میشوند. با رسم نمودار اسکاچارد براساس فرونشانی نشر، مولفه های پیوندی n وK محاسبه گردید (n و K به ترتیب برابر 54/0 و5-10*2 بدست آمد). طیف دورنگ نمایی دورانی (CD) نشان داد که این ترکیبهای در غلظت کم با DNA میانکنش دارند که موجب تغییر ساختار از B-DNA به C-DNA میشود، هر چند که در غلظتهای بالاتر، تغییر ساختاری بیشتری القاء میگردد، یعنی رج بندی بازها از بین میرود. همچنین نتایج حاصل از بررسی میانکنش DNA –H1 در حضور و عدم حضور هر کدام از لیگاندهای فوق نشان داد که در حضور این اجزاء، میانکنش H1 با DNA حدود 5 تا 22 درصد کاهش یافت که بیشترین میزان کاهش، مربوط به سافرانال بود.