داریوش خادمی شورمستی؛ فرید شریعتمداری؛ محمد امیر کریمی ترشیزی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.36.86.99.1.1578.1610این آزمایش بهمنظور بررسی تأثیر پروبیوتیک بر صفات تولیدی، فراسنجههای خونی، لیپوپروتئینهای سرمی و پاسخ ایمنی خونی جوجههای گوشتی تغذیه شده با روغن دانه کدو تخمکاغذی (Cucurbita pepo L. convar. pepo var. styriaca) انجام شد. تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه تجاری آرین در آزمایش فاکتوریل 3×2، با دو منبع ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.36.86.99.1.1578.1610این آزمایش بهمنظور بررسی تأثیر پروبیوتیک بر صفات تولیدی، فراسنجههای خونی، لیپوپروتئینهای سرمی و پاسخ ایمنی خونی جوجههای گوشتی تغذیه شده با روغن دانه کدو تخمکاغذی (Cucurbita pepo L. convar. pepo var. styriaca) انجام شد. تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه تجاری آرین در آزمایش فاکتوریل 3×2، با دو منبع روغن گیاهی (کانولا و کدو تخمکاغذی) و سه نوع افزودنی (فاقد افزودنی، پروبیوتیک و آنتیبیوتیک) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار بهطور تصادفی بین واحدهای آزمایشی توزیع شدند. نتایج نشان داد استفاده از پروبیوتیک همراه با منابع روغن گیاهی اثر منفی بر صفات تولیدی شامل وزن نسبی لاشه، سینه، ران، چربی شکمی، درصد زندهمانی و ضریب تبدیل غذایی نداشت. درصد هماتوکریت خون در جوجههای دریافتکننده افزودنی در مقایسه با گروه شاهد کمتر بود (0.05>P). اثر منبع روغن و افزودنی بر سایر فراسنجههای خونی شامل پروتئین تام، گلوکز و اسید اوریک از نظر آماری معنیدار نبود. استفاده از روغن دانه کدو تخمکاغذی بهطور معنیداری موجب کاهش تریگلیسرید و لیپوپروتئین با چگالی بسیار کم (VLDL) و افزایش کلسترول کل و لیپوپروتئین با چگالی زیاد (HDL) شد (0.05>P). اثر منبع روغن بر لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) از نظر آماری معنیدار نبود. کمترین مقادیر تریگلیسرید، کلسترول کل، HDL و VLDL در جوجههای تغذیه شده با روغن دانه کدو تخمکاغذی به همراه ویرجینامایسین دیده شد (0.05>P). بیشترین مقدار تریگلیسرید در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا به همراه آنتیبیوتیک دیده شد (0.05>P). اثر منبع روغن و نوع افزودنی بر پاسخ ایمنی خونی و وزن نسبی اندامهای لنفوئیدی از نظر آماری معنیدار نبود. بهطور کلی میتوان گفت استفاده از روغن دانه کدو تخمکاغذی، موجب بهبود نسبی لیپوپروتئینهای سرم شد. از سوی دیگر، کارایی افزودنیها به نوع روغن (الگوی اسید چرب) مورد استفاده در جیره بستگی دارد.
لیدا سرابی؛ فرید شریعتمداری؛ محمدامیر کریمی ترشیزی
چکیده
در این آزمایش، اثر مکمل آلوئهورا (Aloe vera L.) و اسید بوتیریک بر عملکرد، مورفولوژی روده، فاکتورهای خونی و صفات کیفی تخم با استفاده از 120 قطعه بلدرچین در 56 روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 5 تکرار و 4 قطعه بلدرچین در هر تکرار به مدت 7 هفته بررسی شد. گروههای آزمایشی شامل: 1- جیره شاهد، 2- جیره حاوی پودر آلوئهورا، 3- جیره حاوی اسید ...
بیشتر
در این آزمایش، اثر مکمل آلوئهورا (Aloe vera L.) و اسید بوتیریک بر عملکرد، مورفولوژی روده، فاکتورهای خونی و صفات کیفی تخم با استفاده از 120 قطعه بلدرچین در 56 روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 5 تکرار و 4 قطعه بلدرچین در هر تکرار به مدت 7 هفته بررسی شد. گروههای آزمایشی شامل: 1- جیره شاهد، 2- جیره حاوی پودر آلوئهورا، 3- جیره حاوی اسید آلی غیرپوششدار (سدیم بوتیرات)، 4- جیره حاوی اسید آلی پوششدار ((Baby C4، 5- جیره حاوی پودر آلوئهورا و اسید آلی غیرپوششدار (سدیم بوتیرات)، 6- جیره حاوی پودر آلوئهورا و اسید آلی پوششدار (Baby C4) بودند. در این آزمایش درصد تولید تخم، میزان خوراک مصرفی، ضریب تبدیل و وزن تخم بلدرچین تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت. اضافه کردن آلوئهورا و اسید آلی سبب کاهش معنیدار غلظت کلسترول زرده و کلسترول سرم در بلدرچینها شد (01/0>p). البته اثر تیمارهای آزمایشی بر ارتفاع پرز ژژونوم اختلاف معنیداری را نشان داد (001/0>p). نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از آلوئهورا و اسید آلی و همچنین مخلوط اسید آلی و آلوئهورا سبب کاهش میزان کلسترول سرم و زرده شدهاست. استفاده توأم از گیاه دارویی آلوئهورا و گلیسریدهای اسید بوتیریک بهطور معنیداری ارتفاع و سطح پرز را افزایش داد و بیشترین عرض و عمق کریپت را به خود اختصاص داد.
مریم محمدامینی؛ فرید شریعتمداری؛ سیدعبدالله حسینی
چکیده
بهمنظور تعیین اثرات سه نوع پودر گیاهی (زردچوبه، آویشن و دارچین) بر عملکرد رشد و فراسنجههای مرتبط با آسیت در جوجههای گوشتی، آزمایشی با 800 قطعه جوجه گوشتی سویه تجارتی آرین، به روش فاکتوریل 2×4 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار و 25 مشاهده در هر تکرار به مدت 42 روز انجام شد. برای افزایش سرعت رشد و ایجاد آسیت از انرژی و پروتئین ...
بیشتر
بهمنظور تعیین اثرات سه نوع پودر گیاهی (زردچوبه، آویشن و دارچین) بر عملکرد رشد و فراسنجههای مرتبط با آسیت در جوجههای گوشتی، آزمایشی با 800 قطعه جوجه گوشتی سویه تجارتی آرین، به روش فاکتوریل 2×4 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار و 25 مشاهده در هر تکرار به مدت 42 روز انجام شد. برای افزایش سرعت رشد و ایجاد آسیت از انرژی و پروتئین بالا در جیره استفاده گردید. جیرههای آزمایشی شامل دو شاهد (متشکل از دو غلظت غنی و رقیق)، و سه گیاه دارویی (زردچوبه، آویشن و دارچین) به میزان 5 گرم/کیلوگرم در جیره غنی و رقیق بود. مواد افزودنی به جیره پایه اضافه شد. وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی اندازهگیری شدند. درصد شکنندگی اسموتیکی گلبولهای قرمز، هماتوکریت، میزان هورمونهای تیروئیدی و نسبت وزن بطن راست به وزن مجموع دو بطن بهعنوان پارامترهای فیزیولوژیک مرتبط با آسیت مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج مطالعه نشان داد که گیاهان دارویی اثری بر میزان خوراک مصرفی، ضریب تبدیل، میانگین وزن بدن و درصد ماندگاری نداشتند. از طرف دیگر نتایج تحقیق بیانگر آن است که گیاهان دارویی اثر معنیداری بر درصد هماتوکریت، هورمون T4، نسبت هورمون T3 به هورمون T4 و RV/TV دارند. بهطوری که استفاده از گیاهان دارویی مورد آزمایش باعث بهبود فراسنجههای خونی مانند درصد هماتوکریت، میزان هورمون تیروئیدی و شاخص قلبی آسیت شد.
زهرا رنجبر؛ فرید شریعتمداری؛ محمدامیر کریمی ترشیزی
چکیده
این بررسی بهمنظور مطالعه افزودنیهای خوراکی شامل سطوح مختلف عصاره یوکا و آنتیبیوتیک بر عملکرد، سیستم ایمنی، فاکتورهای خونی و شاخص آسیتی اجرا شد. از 312 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، و در 3 تکرار با 26 جوجه (13 نر و 13 ماده) استفاده شد. تیمارها شامل شاهد (بدون افزودنی)، سطوح mg/kg150 و 225 از عصاره Yucca schidigera و جیره ...
بیشتر
این بررسی بهمنظور مطالعه افزودنیهای خوراکی شامل سطوح مختلف عصاره یوکا و آنتیبیوتیک بر عملکرد، سیستم ایمنی، فاکتورهای خونی و شاخص آسیتی اجرا شد. از 312 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، و در 3 تکرار با 26 جوجه (13 نر و 13 ماده) استفاده شد. تیمارها شامل شاهد (بدون افزودنی)، سطوح mg/kg150 و 225 از عصاره Yucca schidigera و جیره حاوی mg/kg15 آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین میباشد. وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل در 42 روزگی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری را نشان داد (01/0 < p). بهطوری که تیمار سطح 1 از عصاره و آنتیبیوتیک بالاترین وزن بدن و بهترین ضریب تبدیل را داشتند. عیارهای پادتن تحت تأثیر افزودنیهای جیره قرار گرفت (01/0 > p). وزن اندامهای لنفی در گروههای آزمایشی بین تیمارها معنیدار نبود (05/0 > p). اثر تیمارهای آزمایشی بر کلسترول، تریگلیسرید، HDL و LDL در 35 روزگی در گروههای آزمایشی مختلف تفاوت معنیداری (01/0 < p) را بر پارامترهای ذکر شده نشان دادند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان میدهند که یوکا میتواند تأثیرات مثبت بر عملکرد طیور داشته باشد.
مهدی مهرآبادی؛ فرید شریعتمداری؛ محمدامیر کریمی ترشیزی
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی اثر آنتیبیوتیک محرک رشد، عصاره گیاهی آویشن باغی (آنتیبیوفین) و پروبیوتیک در جیره حاوی جو بر عملکرد جوجههای گوشتی انجام شد. به مدت چهار هفته از (14 تا 42 روزگی) با استفاده از 320 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 20 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی ...
بیشتر
این تحقیق به منظور بررسی اثر آنتیبیوتیک محرک رشد، عصاره گیاهی آویشن باغی (آنتیبیوفین) و پروبیوتیک در جیره حاوی جو بر عملکرد جوجههای گوشتی انجام شد. به مدت چهار هفته از (14 تا 42 روزگی) با استفاده از 320 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 20 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره حاوی 20% جو (شاهد)، 2) جو + عصاره آویشن باغی (1/0% آنتیبیوفین)، 3) جو + پروبیوتیک (گالیپرو g/kg 250/0)، و 4) جو + آنتیبیوتیک (ppm 15 ویرجینامایسین) در نظر گرفته شد. در تمامی جیرههای حاوی جو از آنزیم استفاده شد. وزن بدن، ضریب تبدیل، مصرف خوراک، کیفیت لاشه بدن، میزان کلسترول و تریگلیسرید خون، و SRBC بهعنوان شاخص سنجش سیستم ایمنی شاخصهای اندازهگیری شده در طول این آزمایش بودند. نتایج نشان داد که خوراک مصرفی در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری ندارد، اما تفاوت میانگینهای وزن بدن در 42 روزگی معنیدار بود (05/0>P)، بهطوریکه تیمار آنتیبیوتیک بالاترین و تیمار حاوی فقط جو پایینترین وزن بدن را نشان داد. ضریب تبدیل 42 روزگی در بین تیمارهای آزمایشی معنیدار بود، بهطوریکه تیمار جو (حاوی فقط آنزیم) بالاترین و تیمار آنتیبیوتیک و آنتیبیوفین کمترین ضریب تبدیل را نشان داد. تیمارهای آزمایشی اثری بر کیفیت و اجزای تشکیلدهنده لاشه نداشتند. تحریک سیستم ایمنی بهوسیله تیمارها در دو مرحله ارزیابی گردید و مشخص شد که عیار آنتیبادی بر علیه گلبول قرمز گوسفند در تیمارهای دارای پروبیوتیک در نوبت دوم خونگیری بالاتر از سایر تیمارهاست (05/0>P). سطح کلسترول و تریگلیسرید سرم نیز تحت تأثیر تیمارها قرار گرفت و تیمار حاوی گیاهان دارویی کمترین مقدار کلسترول و تیمار حاوی آنتیبیوتیک بیشترین سطح تریگلیسرید را نشان داد. بنابراین با توجه به نتایج بدستآمده در این آزمایش، میتوان نتیجه گرفت که استفاده از گیاهان دارویی و پروبیوتیک در مقاسیه با آنتیبیوتیک تأثیر منفی جو را تا حدی کاهش میدهد.
مجید بهرامی؛ فرید شریعتمداری؛ محمدامیر کریمی ترشیزی
چکیده
به منظور ارزیابی اثر عصاره الکلی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، عصاره الکلی نعناع فلفلی (Mentha piperita L..) و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری، آزمایشی با استفاده از 144 قطعه مرغ تخمگذار سویه لوهمن لایت با سن 26 هفته به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل: ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثر عصاره الکلی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، عصاره الکلی نعناع فلفلی (Mentha piperita L..) و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری، آزمایشی با استفاده از 144 قطعه مرغ تخمگذار سویه لوهمن لایت با سن 26 هفته به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل: کنترل (بدون افزودنی)، عصاره آویشن، عصاره نعناع و ویتامین E (ppm 200) در دو دمای متفاوت سالن نگهداری مرغها (گرمای متناوب و دمای معمولی) اعمال گردید. میزان عصاره استفاده شده برای سالن خنک 1% و برای سالن گرم 6/0% بهصورت محلول در آب آشامیدنی بود. میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای جمعآوری شده در پایان دوره آزمایش بهصورت تازه و نگهداری شده به مدت 14 روز در دماهای متفاوت (4 و 27-23 درجه سلسیوس) مورد ارزیابی قرار گرفتند. قبل و 14 روز بعد از واکسیناسیون علیه بیماری نیوکاسل (لاسوتا)، خونگیری و میزان پاسخ ایمنی به فاکتورهای مورد بررسی تعیین شد. برای تعیین اثر عوامل مورد بررسی بر تولید آنتیبادی ضد گلبول قرمز خون گوسفند (SRBC) در روزهای 42 و 47 آزمایش آنتیژن تزریق شد. ویتامین E باعث افزایش مقدار آنتیبادی علیه واکسن نیوکاسل مرغهای نگهداری شده در دمای خنک شد (05/0 < P). عیار آنتیبادی اولیه و ثانویه علیه SRBC تحت تأثیر دمای محیط بهصورت عددی کاهش یافته بود، اما این کاهش معنیداری نبود. تیمارهای آزمایشی تأثیری بر عیار آنتیبادی علیه SRBC نداشتند (05/0<P). بهطوری که میزان مالون دیآلدهید تحت تأثیر تنش دمای محیطی بالا بهطور معنیدار افزایش یافت. تیمارهای آزمایشی موجب کاهش مالون دیآلدهید تخممرغ شدند (05/0P<). بهنحوی که مقدار مالون دیآلدهید در زرده تخممرغ تازه و نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس بهطور معنیداری تحت تأثیر ویتامین E، آویشن و نعناع کاهش یافته است (05/0P<)، در حالیکه در تیمار ویتامین E کمترین مقدار MDA مشاهده گردید.