مهدی داداشپور؛ ایرج رسولی؛ فاطمه سفیدکن؛ مسعود تقیزاده؛ شکیبا درویش علیپور آستانه
چکیده
روغنهای اسانسی با خاصیت خوب آنتیاکسیدانی میتوانند برای اهداف درمانی، تغذیهای و نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به گسترش مصرف فرآوردههای گیاهان دارویی، لازم است جوانب مختلف این محصولات به جهت کاربردهای مفید و ضررهای احتمالی آنها در سلامتی انسان مورد توجه قرار گیرد. در مطالعه حاضر فعالیتهای ...
بیشتر
روغنهای اسانسی با خاصیت خوب آنتیاکسیدانی میتوانند برای اهداف درمانی، تغذیهای و نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به گسترش مصرف فرآوردههای گیاهان دارویی، لازم است جوانب مختلف این محصولات به جهت کاربردهای مفید و ضررهای احتمالی آنها در سلامتی انسان مورد توجه قرار گیرد. در مطالعه حاضر فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و سمّیت سلولی اسانس خالص شوید (Anethum graveolens L.) تازه و شوید تجاری مورد آزمایش قرار گرفت. نمای حساسیتی میکروارگانیسمها در برابر اسانس شوید براساس حساسترین به مقاومترین بهترتیب C. albicans> S. aureus> E. coli> P. aeruginosa بود. حداقل غلظتهای مهارکنندگی (MIC) و کشندگی (MBC) اسانسها تعیین گردید. اسانس شوید خاصیت کشندگی و مهارکنندگی میکروبی خوبی بجز در خصوص Pseudomonas aeruginosa نشان داد. خاصیت آنتیاکسیدانی اسانس با روش بتا-کاروتینزدایی و رادیکالزدایی انجام و نتایج مقایسهای آنها با آنتیاکسیدانهای سنتتیک BHT و BHA استاندارد انجام شد. بازدارندگی پراکسیداسیون لیپید بهوسیله اسانسها با قدرت آنتیاکسیدانهای سنتتیک قابل مقایسه بود. مقدار اسانس لازم برای 50% رادیکالزدایی اسانس شوید تازه μg/ml7/6 با محتوای فنلی μg91/174 و اسانس شوید تجاری برابر μg/ml53/10 با محتوای فنلی μg34/4 بود. IC50 روغنهای اسانسی شوید تازه و تجاری تأثیر سمّیت سلولی بر سلولهای خون محیطی بهترتیب μg/ml7 و μg/ml3042 و در خصوص سلولهای سرطانی هلا برابر μg/ml51/8 و μg/ml65/205 بود. بنابراین نتایج نشان میدهند که روغنهای اسانسی شوید با احتیاط و پس از تعیین دوز مورد مصرف قرار گیرند.
مهدی داداشپور؛ ایرج رسولی؛ فاطمه سفیدکن؛ الهه زادهحسینقلی؛ شکیبا درویش علیپور آستانه
چکیده
در این مطالعه فعالیت ضدباکتریایی اسانسهای مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) و مرزه زراعی (Satureja hortensis L.) ارزیابی شد. نمای حساسیتی میکروارگانیسمها در برابر اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی براساس حساسترین به مقاومترین Candida albicans > E. coli> S. aureus > P. aeruginosa بود. کمترین غلظت مهارکنندگی و کشندگی اسانسها در طیف 5/0 تا 10 mg/ml قرار داشت. فنل کل اسانسهای ...
بیشتر
در این مطالعه فعالیت ضدباکتریایی اسانسهای مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) و مرزه زراعی (Satureja hortensis L.) ارزیابی شد. نمای حساسیتی میکروارگانیسمها در برابر اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی براساس حساسترین به مقاومترین Candida albicans > E. coli> S. aureus > P. aeruginosa بود. کمترین غلظت مهارکنندگی و کشندگی اسانسها در طیف 5/0 تا 10 mg/ml قرار داشت. فنل کل اسانسهای مرزه سهندی و مرزه زراعی بهترتیب معادل 53/8 ± 5/170 و 14/2 ± 25/47 میکروگرم گالیکاسید در هر میلیگرم نمونه تعیین شد. سنجش خاصیت آنتیاکسیدانی اسانسها با روش DPPH، نشان داد که قدرت رادیکالزدایی اسانسها تقریباً برابر هم ولی بهمراتب بیشتر از آنتیاکسیدانهای سنتتیک بود. فعالیت آنتیاکسیدانی با روش بتاکاروتین و قدرت احیای فریک اسانس مرزه سهندی قویتر از مرزه زراعی است. مقدار اسانس لازم برای 50% رادیکالزدایی اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی بهترتیب 25/6 و 82/5 μg/ml بود. قدرت احیای فریک (FRAP) اسانس مرزه بیش از اسانس مرزه زراعی بود. فعالیت رادیکالزدایی سوپراکساید آنیونی اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی بهترتیب 16/1 ± 28/55 و 46/2 ± 81/21 درصد بهازای µg/ml15 اسانس با IC50 معادل 4/9 و 2/101 میکروگرم تعیین گردید. درصد فعالیت ضدتیروسینازی بهازای یک میکروگرم اسانس مرزه سهندی 33/1 ± 88/47 و بهازای 15 میکروگرم اسانس مرزه زراعی 9/2 ± 35/15 بود. در مجموع، مطالعه خواص بیولوژیک اسانس مرزه سهندی نشان میدهد که قابلیت خوبی برای بررسی کاربرد آن در صنعت غذا و دارو وجود دارد.