فیتوشیمی (استخراج، شناسایی و اندازه گیری مواد موثره)
سیده منصوره قدسی مآب؛ حسن مکاریان؛ زیبا قسیمی حق؛ منوچهر قلی پور
چکیده
پیشتیمار بذر با پلاسمای سرد و اسید سالیسیلیک از روشهای بهبود جوانهزنی بذر و رشد کمّی و کیفی گیاهان بشمار میرود. بنابراین، پژوهشی بهمنظور بررسی اثر پیشتیمار بذر با پلاسمای سرد (صفر و 100 وات به مدت 4 دقیقه) و پیشتیمار بذر و محلولپاشی اسید سالیسیلیک به فرمهای میکرو و نانو (صفر و 1.5 میلیمولار اسید سالیسیلیک) برای بهبود رشد ...
بیشتر
پیشتیمار بذر با پلاسمای سرد و اسید سالیسیلیک از روشهای بهبود جوانهزنی بذر و رشد کمّی و کیفی گیاهان بشمار میرود. بنابراین، پژوهشی بهمنظور بررسی اثر پیشتیمار بذر با پلاسمای سرد (صفر و 100 وات به مدت 4 دقیقه) و پیشتیمار بذر و محلولپاشی اسید سالیسیلیک به فرمهای میکرو و نانو (صفر و 1.5 میلیمولار اسید سالیسیلیک) برای بهبود رشد و تولید متابولیتهای ثانویه در گیاه مریم گلی (Salvia leriifolia Benth.) انجام شد. نتایج نشان داد استفاده از اسید سالیسیلیک بهصورت پیشتیمار بذری و محلولپاشی منجر به افزایش معنیدار ارتفاع گیاه، کلروفیلهای a و b، فنل کل و اسید کافئیک برگ شد. همچنین، پیشتیمار بذر با فرم نانو اسید سالیسیلیک و محلولپاشی فرم میکرو اسید سالیسیلیک و پلاسمای سرد، وزن تر و خشک گیاهچه و آنزیمهای فنیلآلانین آمونیالیاز و تیروزین آمونیالیاز را بهترتیب بهمیزان 3.48، 13.3، 227.7 و 277 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. پیشتیمار بذری و کاربرد اسیدسالیسیلیک تأثیر مثبتی بر افزایش میزان اسیدهای رزمارینیک و سالویانولیک برگها نسبت به شاهد نداشت. براساس نتایج، افزایش فعالیت آنزیمها در مسیر بیوسنتز اسیدهای فنولیکی، بر افزایش میزان اسید کافئیک مؤثر بود. بهطور کلی، یافتههای پژوهش حاضر نشان داد پیشتیمار بذری با اسید سالیسیلیک و محلولپاشی نانو اسید سالیسیلیک بیشتر از سایر تیمارها در بهبود صفات رشدی و فعالیت آنزیمهای درگیر در بیوسنتز متابولیتهای ثانویه نقش داشتند.
ویدا ورناصری قندعلی؛ عباس نصیری دهسرخی؛ حسن مکاریان؛ پرویز حقیقتجو
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.950.98.6.1578.41
بهمنظور بررسی تأثیر سطوح ورمیکمپوست و اسید هیومیک بر جذب عناصر پرمصرف، عملکرد دانه و اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum L.)، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در مزرعهای واقع در شهرستان مبارکه انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ورمیکمپوست در سه سطح ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.950.98.6.1578.41
بهمنظور بررسی تأثیر سطوح ورمیکمپوست و اسید هیومیک بر جذب عناصر پرمصرف، عملکرد دانه و اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum L.)، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در مزرعهای واقع در شهرستان مبارکه انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ورمیکمپوست در سه سطح (صفر، 5 و 10 تن در هکتار) و محلولپاشی اسید هیومیک روی شاخ و برگ در چهار سطح (صفر، 2، 4 و 6 لیتر در هکتار) بود. نتایج نشان داد که کاربرد ورمیکمپوست به میزان 10 تن در هکتار باعث افزایش عملکرد اسانس و محتوای فسفر دانه بهترتیب به میزان 86.7% و 33% نسبت به شاهد گردید. محلولپاشی 4 لیتر در هکتار اسید هیومیک در شرایط کاربرد صفر، 5 و 10 تن ورمیکمپوست، باعث افزایش محتوای پتاسیم دانه بهترتیب به میزان 27.8، 9.6 و 9.2 درصد نسبت به شاهد شد. بالاترین درصد نیتروژن دانه در کاربرد توأم اسید هیومیک به میزان 4 لیتر در هکتار و 10 تن ورمیکمپوست مشاهده شد که در مقایسه با شاهد، 11.7% افزایش نشان داد. محلولپاشی 4 و 6 لیتر در هکتار اسید هیومیک در شرایط کاربرد 10 تن ورمیکمپوست، باعث افزایش عملکرد دانه بهترتیب به میزان 11.1% و 9.9% نسبت به شاهد گردید. مصرف ترکیبی اسید هیومیک و ورمیکمپوست میتواند نیازهای غذایی زیره سبز را فراهم نموده و ضمن افزایش عملکرد کمّی و کیفی، گامی مؤثر در جهت تحقق اهداف کشاورزی پایدار تلقی گردد.